Τον βαρύ χειμώνα των Γρεβενών αντιμετώπισαν δύο πελάτες της ADTHERM, οι οποίοι τοποθέτησαν αντλίες θερμότητας αέρος-νερού χαμηλών θερμοκρασιών στα διαμερίσματα τους, μένοντας απόλυτα ικανοποιημένοι από τη θέρμανση και τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που πέτυχαν.
Ο συνεργάτης της ADTHERM, Νίκος Τάτσιος, εγκατέστησε τον Οκτώβριο του 2011 τις αντλίες θερμότητας ΚΚ, που εισάγει η εταιρία, στις οικίες του Μιχάλη Παλάσκα και του Γιώργου Πάσσιου στην πόλη των Γρεβενών, που πέρσι γνώρισε τον δυσκολότερο κλιματολογικά χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες λειτούργησαν στις υπάρχουσες υδραυλικές εγκαταστάσεις, θερμαίνοντας σώματα καλοριφέρ!
Με χιόνια για περίπου 5 μήνες (!) και με τον υδράργυρο να βρίσκεται τα περισσότερα βράδια του χειμώνα στους -15 με -20 βαθμούς Κελσίου, η αντλία θερμότητας της ADTHERM λειτούργησε απρόσκοπτα, αποδοτικά και κυρίως οικονομικά, αποδεικνύοντας στην πράξη την αξιοπιστία της.
Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οι αντλίες θερμότητας της ADTHERM ανταπεξήλθαν άψογα, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό θερμαντικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά στην πράξη την αξιοπιστία τους και την υψηλή ποιότητας κατασκευής τους.
Μιχάλης Παλάσκας:
Αντλία θερμότητας 17 KW συνδέθηκε σε σώματα καλοριφέρ διαμερίσματος 90 τ.μ.
Ο υδραυλικός Νίκος Τάτσιος προχώρησε στα μέσα Οκτωβρίου του 2011 στην εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών 17 kw στο διαμέρισμα του Μιχάλη Παλάσκα στο κέντρο των Γρεβενών. Το διαμέρισμα, εμβαδού 90 τ.μ., αυτονομήθηκε από την κεντρική θέρμανση και η αντλία, που τοποθετήθηκε στο μπαλκόνι, συνδέθηκε απευθείας στον συλλέκτη του υδραυλικού δικτύου που λειτουργεί με καλοριφέρ τύπου πάνελ. Η υπερδιαστολογημένη στην ισχύ της αντλία θερμότητας, καθώς και τα υπερδιαστολογημένα για τον χώρο προυπάρχοντα σώματα καλοριφέρ παρείχαν την επιθυμητή ισχύ για τη θέρμανση του διαμερίσματος, με σημαντική μάλιστα εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς μάλιστα την σύνδεση δοχείου αδρανείας (buffer) που θα πρόσφερε επιπλέον εξοικονόμηση και ομαλότερη λειτουργία της αντλίας.
Όπως ανέφερε στην ADTHERM ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Μιχάλης Παλάσκας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τους μήνες του χειμώνα, που όπως σημείωσε ήταν ο βαρύτερος που θυμάται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια (με θερμοκρασίες τη νύχτα στους -15 και -20 βαθμούς Κελσίου για σχεδόν ένα μήνα συνεχόμενα!), κατανάλωσε περίπου 200 με 220 ευρώ επιπλέον στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τη θέρμανση του διαμερίσματος του. Όπως εξήγησε, πέρα από την οικονομική λύση που πέτυχε για τη θέρμανση της οικίας του, σημαντικό ήταν εξίσου ότι ικανοποιήθηκε με τη ζέστη που απόλαυσε αυτός και η οικογένεια του, με τον θερμοστάτη χώρου να βρίσκεται σταθερά στους 21-22 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι πρότινος το διαμέρισμα ήταν συνδεδεμένο στην κεντρική θέρμανση της οικοδομής και οι συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας του λέβητα πετρελαίου, εκτός από κοστοβόρες (με τη τιμή πετρελαίου στα 70 λεπτά πρόπερσι τον χειμώνα απαιτούνταν περισσότερα από 300 ευρώ μηνιαίως, όπως ανέφερε ο κ. Παλάσκας) ήταν και ανεπαρκείς για τη θέρμανση του διαμερίσματος για τον βαρύ χειμώνα της περιοχής.
Η αντλία θερμότητας της ADTHERM κάλυψε το δίκτυο των 8 καλοριφέρ του διαμερίσματος, ενώ ζέστανε και το μπόιλερ νερού χρήσης 80 λίτρων της εγκατάστασης.
Γιώργος Πασσιάς:
Αντλία θερμότητας 17 KW συνδέθηκε σε σώματα καλοριφέρ διαμερίσματος 120 τ.μ.
Η δεύτερη εγκατάσταση αντλίας θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών έγινε από τον Νίκο Τάτσιο στο διαμέρισμα του Γιώργου Πασσιά στη οδό Ομήρου στα Γρεβενά. Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. που επίσης αυτονομήθηκε από την κεντρική θέρμανση της οικοδομής και λειτουργεί με δίκτυο πέντε σωμάτων καλοριφέρ και ενός μπόιλερ 80 λίτρων για ζεστό νερό χρήσης, τοποθετήθηκε μια αντλία 17 kw, η οποία λογίζεται ως υπερδιαστολογημένη για το διαμέρισμα, όπως και τα σώματα που είναι τοποθετημένα στο χώρο, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι θερμικές ανάγκες του, δεδομένου οτι η αντλία αέρος-νερού ΚΚ έχει περιαγωγή έως 45 βαθμούς (η αντλία συνδέθηκε απευθείας στον συλλέκτη, χωρίς να παρεμβάλεται δοχείο αδρανείας). Ο θερμοστάτης χώρου στο διαμέρισμα ρυθμίζονταν σε μόνιμη βάση μεταξύ 20 και 22 βαθμών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, Γιώργου Πασσιά, η επιπλέον κατανάλωση, πέραν του οικιακού ρεύματος, στο τιμολόγιο της ΔΕΗ από τον Οκτώβριο όταν άρχισε η λειτουργία της αντλίας, ως το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου που σταμάτησε, ήταν περίπου στα 1.200 ευρώ, ενώ κατανάλωσε ακόμη κατ’ επιλογή 5 τόνους ξύλα στο ανοικτού τύπου τζάκι που υπάρχει στο διαμέρισμα. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, απαιτούνταν περισσότερα από 1.500 ευρώ ετησίως για πετρέλαιο στην κεντρική θέρμανση της οικοδομής, με την τιμή λίτρου στα 70 λεπτά του ευρώ και με τον περσινό εξαιρετικά βαρύ χείμώνα να μην ενδείκνυται, όπως εξήγησε, ως μέτρο σύγκρισης.
Ενόψει του νέου χειμώνα ο Γιώργος Πάσσιος εγκατέστησε στο διαμέρισμα του δύο fan coils slim (με μόλις 13 εκατοστά πάχος) που εισάγει η ADTHERM στη θέση σωμάτων καλοριφέρ, προκειμένου να πετύχει ακόμη καλύτερη και οικονομικότερη θέρμανση του χώρου του, αλλά και για να έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να εκμεταλλευτεί την ψυκτική δυνατότητα της αντλίας θερμότητας.